Het persoonlijk pensioen blijkt een hot topic voor de politiek en media. ABP speelt daar vandaag handig op in door aan te kondigen dat ze in 2018 gaan werken met een persoonlijke pensioenspot. Iets wat de pensioenfondsen voorheen nog niet echt deden. Het is met name de bedoeling dat het voor de pensioengerechtigden makkelijker duidelijk wordt, wat je opbouwt en wie wat betaalt.

Revolutionair of niet?

Het lijkt een preventieve actie van het ABP om meer inzicht te geven, aangezien de verwachting is dat de politiek dat op korte termijn ook gaat eisen. Ze sorteren daarom wat voor op komende wettelijke veranderingen. Ook hebben ze waarschijnlijk door dat de huidige formatie een samenstelling is die voor het pensioen mogelijk grote gevolgen heeft. Wanneer een kabinet VVD, D66, CDA en Groenlinks er komt, zullen er concessies gedaan moeten worden die de weg naar een individueel pensioen open gooien. VVD wil graag een persoonlijk pensioen en het CDA staat er niet helemaal negatief tegenover. Groenlinks wil waarschijnlijk best meegaan, in ruil voor 1 van hun belangrijkere standpunten op bijvoorbeeld milieu zaken. Ook D66 schrijft op haar website dat ze mensen baas willen laten maken over het pensioen. Het plan is daarom niet revolutionair omdat ze reageren op de politieke veranderingen. Dat zou pas het geval zijn, wanneer ze zonder dit politieke landschap met dit plan zouden komen. Ook is het meer een poging tot meer inzicht, niet controle of andere pensioensopbouw.

Pensioen

Wat wil het ABP

Het ABP wil waarschijnlijk geen rigoreuze verandering in haar pensioen beleid en probeert daarom alsvast wat mee te werken met toch al komende aanpassingen in de wet en regelgeving. Een pensioenmarkt als de zorgmarkt, is helemaal niet wat ABP wil. Hoewel het wel beter kan zijn voor veel van de pensioengerechtigden. Er blijft nu namelijk enorm veel aan de stijkstok hangen en de macht ligt niet bij de pensioenopbouwer. Wij zijn voorstander voor meer macht aan de pensioengerechtigden en een eerlijke pensioensopbouw.