Problemen bij de pensioenfondsen door gelijkblijvende of zelfs dalende dekkingsgraden. Het zijn zware tijden voor de Nederlandse pensioenfondsen, met name door de vlakke beurs en zeer lage rente standen. Hierdoor rendeert het geld van de pensioenen nauwelijks. Deze maand is sinds lange tijd zelfs ook een daling te zien bij pensioenfonds ABP, die van 104,6% in mei naar 101,3 in juni daalde. Bekijk hier de actuele dekkingsgraden. Deze worden binnenkort geupdate omdat nog niet alle fondsen hun cijfers gepubliceerd hebben.

Gevolgen voor uitkeringen

Het is belangrijk dat de gelden flink gaan renderen, omdat anders de kans op pensioen korting en verhoging van de premies groot gaat zijn. De fondsen moeten namelijk langere tijd groei laten zien en een flinke buffer hebben anders wordt korten zelfs verplicht. Dit is door de Nederlandse Bank bepaald, om de fondsen gezond te houden. Maar het betekent wel dat mensen die afhankelijk zijn van hun pensioen bij bepaalde fondsen nu in spanning afwachten op wat komen gaat.

Daling in inkomen opvangen

Wat kan een pensionado doen, wanneer zijn pensioen gekort wordt? Als eerst goed kijken naar de inkomsten en uitgaven. Als de inkomsten dalen, is het belangrijk om goed in kaart te hebben waar het geld naartoe gaat en of dit beter/goedkoper kan. Kunnen de vaste lasten zoals energie, verzekeringen en telefonie omlaag met betere contracten? Is het mogelijk om de inkomsten met bijverdiensten aan te vullen? Denk aan verkopen van spullen, bijklussen of het halen van rendement uit spaargeld of beleggingen.

Bloempje dat groei