Eerste verhoging metaalpensioenfonds sinds 2008

Goed nieuws voor iedereen die belegd heeft in het metaalpensioenfonds (PME). Voor het eerst sinds 2008 wordt het pensioenfonds voor de metaal en technologische industrie (PME) verhoogd. In Nederland zijn er ongeveer 600.000 gepensioneerden die profiteren van een stijging van 1.29%. Sinds 2008 werd het pensioenfonds twee keer gekort, maar gebaseerd op de indexatie tussen 1 juli 2020 en 1 juli 2021 is het mogelijk om de pensioenen te verhogen. Tegelijkertijd geeft een woordvoerder van het fonds aan dat de inflatie op het moment erg hoog is, waardoor het de vraag is in welke mate deze verhoging een flink effect heeft.

Meer pensioenfondsen zullen gaan verhogen

De metaalpensioenfonds is één van de eerste fondsen die hun pensioenen weer laat stijgen. Ook andere fondsen willen in de komende tijd hiervoor kiezen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de stijgende dekkingsgraden, de stijgende rente en het feit dat de regels per 1 juli versoepeld worden. Zo zijn er geruchten dat ABP (overheid en onderwijs, tevens het grootste pensioenfonds van ons land) de mogelijkheden voor het verhogen van de pensioenen aan het bekijken is. Ook Zorg en Welzijn, Metaal en Techniek (PMT) en BpdBOUW bekijken de mogelijkheden op dit moment. De seinen zijn tot dusver positief, maar het is nog even afwachten geblazen.

Verloop van de dekkingsgraad PME

Dekkingsgraad juni PME

Waarom kunnen pensioenfondsen nu pensioenen verhogen?

Voor ouderen is de verhoging van de pensioenen meer dan welkom, gelet op de hoge inflatie van dit moment. Door de hoge inflatie is er voor gekozen om dat wetgeving omtrent fondsen en pensioenen rond 1 juli te versoepelen. Dit maakt het mogelijk dat pensioenen eenvoudiger aangepast kunnen worden aan de inflatie als de dekkingsgraad 105% is in plaats van 110%. Deze dekkingsgraad is een cijfer dat aangeeft hoe goed een pensioenfonds er voor staat. Alles onder de 100% duidt op een tekort, terwijl bij 100% iedere euro die je inlegt ook daadwerkelijk in kas is. Alles boven de 100% is goed. Het blijft afwachten of verdere verhogingen mogelijk zijn.