Ontwikkelingen rondom personenschade verzekeringen houden wij nauwlettend in de gaten, veel van deze beslissingen hebben relatie tot de koopkracht en pensioen opbouw van verschillende Nederlanders. zo melde wij eerder de ontwikkelingen rondom de Aov verzekeringen (arbeidsongeschiktheidsverzekering) voor ZZPers. Want in het regeerakkoord is aangekondigd dat deze werkende Nederlanders hier nieuwe verplichten krijgen ter voorkoming van inkomensdaling bij onvoorziene omstandheden.

Wat is er besloten rondom AOV?

Na lang onderhandelen tussen de sociale partners en minister Wouter Koolmees van het ministerie van Sociale Zaken is er meer bekend over de nieuwe verplichting van het verzekeren van arbeidsongeschiktheid wanneer een persoon in de ZZP ofwel zelfstandige werkgroep behoort. Een aantal zaken zijn belangrijk om te weten indien u zelfstandigen bent:

  • De verwachte maximale premie voor dit nieuwe verzekeringsproduct zal om en nabij de 200 euro per maand bedragen
  • De verwachtte maximale uitkering zal in de buurt van 1.650,- per maand uitkomen
  • De premie wordt gekoppeld aan de zogehete wachttijd. Dat is de tijd waarin de zelfstandigen uit eigen zak de dagelijkse kosten moet betalen. Vaak is dit spaargeld.
  • Er komt een keuze wanneer de premiebetaling in gaat. Dit kan starten na een half jaar, 1 jaar of 2 jaar. Hoe langer het uitstellen van premie uitbetaling, hoe lager het maandbedrag voor deze verplichte verzekering

Wanneer verplichte ZZP AOV verzekering?

Er is ook een richting gegroepen wanneer deze regelgeving verplicht wordt. Rond 2024 zal de nieuwe verzekering uitgevoerd worden. De uitvoerende instantie is het UWV. Vanaf dat moment zullen de verzekerden tot aan het moment dat de AOW uitbetaling start verzekerd zijn. Zelf een AOV verzekering regelen kan ook, dan geldt de verplichting niet meer. Doorgaans zijn particuliere verzekeringen van een vergelijkbare premie hoogte als wat in het voorstel staat. Vergelijken blijft daarom belangrijk ook in 2024.

Gezond blijven

Tot de verplichting en in het algemeen is de beste remedie, gezond blijven. Voldoende bewegen, ontstressen, rust nemen, ontspannen en gezond eten. Ook als het druk is, een arbeidsongeschiktheidverzekering helpt alleen financieel, niet mentaal of fysiek.

AOV ongelukken