Pensioen vergelijken over duurder worden pensioen:

Recent onderzoek van het Financieel Dagblad heeft uitgewezen dat de verwachting is dat het pensioen op termijn duurder gaat worden. Dit heeft met name te maken tegenvallende resultaten van de afgelopen jaren, waar jaren terug verkeerde inschattingen voor gemaakt zijn, tegenvallende opbrengsten uit geincasseerde premies en hogere kosten.

Huidige stand van zaken

Op dit moment lijkt de financiele positie zich weer een stukje te verbeteren. Dat zien we met name aan de dekkingsgraad van de 5 grootste fondsen. Die lijkt wat te groeien naar de advies dekkingsgraad van de Nederlandse Bank die op 104% ligt. Op dit moment ligt het gemiddelde 7% lager op 97%.

Bekijk hier de actuele dekkingsgraad van dit moment.

Extra zwaar weer voor PFZW en PME

Een aantal fondsen worden nauwlettend in de gaten gehouden, dit met name omdat de dekkingsgraad daar moeizaam omhoog beweegt en de verhouding premie betalende deelnemers ten opzichten van pensioen gerechtigde ongunstig is gegroeit. Dat komt met name omdat pensioengerechtigde ouder worden en dus langer van hun pensioen genieten, maar als de werkende mensen in de sector achterblijven door tegenvallende economie of afnemende populaire vacatures. Zijn er minder deelnemers die nieuw geld binnenbrengen. In de metaal industrie en de zorg spelen deze factoren een rol en houden ze de dekkingsgraad flink tegen.

Groei voor de bouw en ambtenaren

In de bouw gaat het nu aanzienlijk beter en ook de ambtenaren lijken makkelijker op termijn te herstellen, dit komt omdat het populair blijft om voor de overheid te werken en omdat de bouw fors aantrekt. Al met al is een goeiende economie belangrijk om de problemen op te lossen en zorgen weg te nemen. Iets wat voor alle sectoren onvermijdelijk lijkt is dat pensioen inleg langzaam duurder gaat worden. Het is dan ook verstandig om alvast extra te sparen en goed op de hoogte te zijn van uw pensioen situatie. Dat voorkomt vervelende situaties op latere leeftijd.

pensioen