Het lijkt erop dat een nieuwe golf aan pensioenkorting aanstaande is. Dit heeft alles te maken de dalende dekkingsgraad van de pensioenfondsen. Die zit op dit moment op slechts 97% een daling van een procent.

pensioenkorting aanstaande?

Een lagere dekkingsgraad van 98% naar 97% betekent dat van elke euro die nu binnenkomt, maar 97 cent kan worden uitbetaald. Dit terwijl de buffers en verplichtingen van de pensioenfondsen gelijk blijven schrijft Aon Hewitt die de markt onderzoekt. De fondsen hebben met name last van grotere verliezen op de beurs in september. De verwachting was dat deze weer zou aantrekken, maar de praktijk heeft uitgewezen dat september eerst een forse correctie had en nu weer stabiliseert. Ook hebben de pensioenfondsen last van een hogere levensverwachting, misschien wat crue, maar hoe langer mensen met pensioen leven. Hoe meer geld er uitgekeerd moet worden. Ook dat zal worden verwerkt in de premie en een korting aan de mensen die met pensioen zijn.

Ik ben met pensioen en nu?

Afhankelijk van bij welk pensioenfonds u bent aangesloten kunt u te maken krijgen met een korting op uw pensioen of niet.Het kan ook zijn dat het fonds er voor kiest om een milde korting te geven, maar wel over langere periode uit te smeren. De verschillen tussen de fondsen zijn groot. Zo zijn er fondsen die een dekkingsgraad hebben van minder dan € 0,90 en meer dan € 1,40. De laatste tijd wordt het meerendeel van de positieve dekkingsgraag op de beurs gewonnen, als een fonds goed gokt bouwt het buffer op en kiest het fout dan gaat deze omlaag.

Pensioenkorting

Koopkracht ontwikkeling 2017

Het kabinet heeft zojuist met prinsjesdag een positieve verwachting afgegeven voor de koopkracht van bijna alle Nederlanders. Hierin zijn echter een hogere zorgpremie en korting op pensioen niet meegerekend. Het kan dus zijn dat de koopkracht gelijk blijft of iets daalt voor pensioengerechtigden.