Vandaag is bij Pensioenvergelijken het nieuws binnengekomen dat pensioenfonds ABP aan de noodrem trekt als het gaat om het verbeteren van de dekkingsgraad. Het grootste fonds van Nederland dat meer dan een miljoen leden heeft weet de dekkingsgraad niet snel genoeg op te trekken. Voor oktober 2016 zit ABP op een dekkingsgraad van 93%. Wat betekent dat het fonds op dit moment niet aan alle verplichten kan voldoen.

Bekijk hier de actuele dekkingsgraad van ABP

Verhoging van pensioenpremie ABP

Om de problemen op te lossen stelt ABP voor om de premie van de werkende leden van ABP fors te verhogen in 2017. Namelijk van 18,8% naar 21,1%. Hiervan wordt 70% door de werkgever betaald en de rest door de werknemer, wat neerkomt op ongeveer 11 euro netto per maand per werknemer die deelneemt aan dit fonds. De verhoging van de premie komt niet uit de lucht vallen. Het fonds heeft het al lange tijd lastig, door tegenvallende beleggingen, de lage rente en fors toenemende pensioen uitkeringen. De vergrijzing is een groot probleem, omdat de kosten enorm toenemen en de opbrengsten afnemen. Vooral ook omdat de levensverwachting fors stijgt. Het is dan ook zeer mogelijk dat een pensioenverlaging ook op korte termijn aangekondigd wordt.

Meer over ABP

Pensioenfonds ABP is het fonds voor de overheid, hieronder vallen ambtenaren, onderwijs personeel, en militaire. Zij kunnen niet kiezen voor een pensioenfonds, deze is bepaald bij het accepteren van een beroep in deze beroepsklasse. Het fonds beheert het grootste vermogen van alle fondsen in Nederland. Meer dan 381 miljard wordt door het fonds beheert en belegt in diverse projecten.

Logo abp