Zelf extra geld sparen voor je pensioen

De situatie verandert ieder jaar weer, en het is toch een belangrijke fase van het leven van ieder mens. We praten natuurlijk over het pensioen. Het is de periode die ingaat vanaf je 67e, en de periode dat je niet meer hoeft te werken en de kans hebt meer van het leven te genieten. Maar dan is wel een kleine complicatie, geld.

Veel producten worden ieder jaar duurder en wanneer men de in Nederland ingestelde pensioenleeftijd bereikt krijgt men natuurlijk AOW, maar dit is voor veel mensen lang niet genoeg om degelijk van te kunnen leven, zeker niet als veel producten ieder jaar in prijs omhoog gaan. Daarom kiest men vaak voor een aanvullend pensioen, dit is geregeld via een pensioenfonds en wanneer men de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, dan ontvangt men een pensioenuitkering. Maar ook de waarde van deze pensioenen veranderen iedere keer en er zijn voor sommigen ook redenen om het pensioen op een andere manier te financieren. Een hiervan is het sparen voor het pensioen, deze 2 methodes zetten we in dit artikel tegenover elkaar.

Aansluiten bij een pensioenfonds.

Wanneer men zich aansluit bij een pensioenfonds betekend dit kort door de bocht dat men elke periode een bepaalde premie betaald en wanneer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt is start de uitkering.
Er zijn twee soorten pensioenen:

  • Een waardevast pensioen
  • Een welvaartsvast pensioen

Bij een waardevast pensioen stijgen de pensioenen mee met de prijzen van de producten, bij een welvaartsvast pensioen stijgt het pensioen mee met de stijging van de CAO lonen. Je kunt het soort pensioen vaak zelf kiezen.

Het werk dat men doet bepaalt of je je aan moet sluiten bij een algemeen-, bedrijfstak-, of beroepspensioenfonds. Bij een algemeen pensioenfonds wordt het pensioen niet ingebracht onder een bepaalde bedrijfstak maar worden pensioenen gebundeld, je dient je verplicht aan te sluiten bij een bedrijfstakpensioenfonds als je werkt in de bouw of afwerking, of als zelfstandig ondernemer/freelancer. Een beroepspensioenfonds is verplicht voor bepaalde beroepsgroepen (notarissen, werk in de gezondheidszorg en de haven).

Andere manieren voor het financieren van een pensioen

Zoals net is gezegd kiezen mensen steeds vaker voor het op een andere manier financieren van een pensioen, dit gaat vaak in de vorm van sparen of beleggen. Als men belegd dan belegd men op de beurs in aandelen of obligaties, de voordelen hiervan zijn (vooral bij aandelen) dat er een kans is om snel veel geld te verdienen, maar de beurs is ook onvoorspelbaar en dus kun je ook makkelijk geld verliezen. Een aandeel is een bewijs van deelname in het eigen vermogen van een bedrijf, een obligatie is een bewijs van deelname aan een lening tegen een rentevergoeding.

Sparen

Een groot voordeel van sparen is dat je zeker bent dat je het geld houdt en dat je dus als je met pensioen gaat zeker bent van het feit dat het opgespaarde vermogen op de bankrekening staat. Dit is enkel niet zo wanneer je het er zelf vanaf haalt, je hebt dus veel zekerheid. Echter is een rede om te sparen vaak vanwege de rente die je erover krijgt, deze is de laatste jaren aanzienlijk gedaald en dus heeft sparen niet echt veel voordelen afgezien van het feit dat je geld apart kunt zetten.
Dit is voor mensen vaak een reden om toch te gaan beleggen of zich aan te sluiten bij een pensioenfonds.
Wat wel een goede optie is, is om nog geld apart te zetten naast dat je je aansluit bij een pensioenfonds, alleen betaal je voor een pensioenfonds al premie en dan heb je wellicht tijdens je werkende periode minder te besteden tenzij je een goed inkomen hebt. Het is dus ook een kwestie van prioriteit.

 

Besparen op je vaste lasten

Een andere manier om alvast geld weg te zetten voor je pensioen is het besparen op vaste lasten. Zelf doe ik dit al 9 jaar en ik heb nu 5500 euro bespaart. Dit komt omdat ik jaarlijks overstap van energie en verzekeringen. Het meeste geld bespaar ik door mijn inboedelverzekering te vergelijken en jaarlijks gebruik te maken van deze bromfietsverzekering vergelijken tool. Daarnaast stel ik mij iedere maand een maximaal bedrag voor het doen van boodschappen en ga ik slechts 1 keer per week boodschappen doen in plaats van meerdere keren per week. Je zult zien, je houdt ineens veel meer geld over.