Pensioenvergelijken over Aow ofwel de Algemene Ouderdomswet is een basis pensioen premie die iedereen krijgt. Deze premie wordt net zoals het aanvullend pensioen levenslang uitgekeerd. AOW wordt opgebouwd bij elke Nederlander vanaf zijn of haar 15e jaar. Dit wordt namelijk in minderin gebracht met het salaris. De hoogte van de uitkering van AOW is dan weer afhankelijk van het netto minimumloon. Indien u overigens een tijd niet in Nederland heeft gewoon en dus ook niets heeft opgebouwd krijgt u een mindering van 2 procent op de AOW uitkering.

Wat is AOW?

AOW is een voorziening voor Nederlandse ouderen rond de leeftijd van 65 jaar. Ongeacht, achtergrond, opleiding, vermogen of deelname aan het arbeidsproces. Zelfs de koningin krijgt een AOW uitkering. Dit is bedoeld als basisinkomen en die krijgt u zolang u leeft en in Nederland woont.

AOW pensioen

Wanneer krijg ik AOW?

Wanneer u AOW krijgt is afhankelijk van wanneer u een bepaalde leeftijd bereikt. Wanneer u voor 2018 de leeftijd van 65 bereikt. Dan krijgt u vanaf uw 65e AOW. Wanneer u voor 2021 de leeftijd van 66 bereikt krijgt u vanaf uw 66e AOW en wanneer u de leeftijd van 67 bereikt in 2021 dan krijgt u AOW vanaf uw 67 jaar. Na 2022 wordt de AOW-leeftijd wat ingewikkelder, deze wordt dan namelijk gekoppeld aan de levensverwachting. U ontvangt dan AOW wanneer u uw AOW leeftijd heeft bereikt. Nederlanders die geboren zijn na 31 december 1954 weten nu nog niet wanneer de AOW leeftijd ingaat, maar deze zal zeker na het 67e levensjaar zijn.

Hoeveel AOW krijg ik?

De hoogte van uw Algemene Ouderdomswet uitkering is afhankelijk van het aantal jaren dat u in Nederland gewoond heeft, uw leeftijd en of u kinderen onder de 18 jaar heeft die bij u in huis wonen. Ook de leeftijd van uw partner kan invloed hebben op de hoogte van de Algemene Ouderdomswet uitkering. Wanneer u de AOW leeftijd heeft bereikt, krijgt u automatisch AOW.

Update hogere AOW leeftijd per 2022

Vandaag (31-10-2016) heeft het ministerie van sociale zaken aangekondigd dat per 2022 de AOW leeftijd verhoogd wordt naar 67 jaar en 3 maanden. Het is voor het eerst sinds de aankondiging van de koppeling van de AOW leeftijd verhoging aan de levensverwachting dat dit ook wordt doorgevoerd in de regelgeving. De vewachting is dat de AOW leeftijd nu langzaam omhoog gaat naar 68 jaar. Het kabinet moet dit namelijk volgens de wet 5 jaar voor inwerkingstreding bekend maken. Met de verhoging van de AOW leeftijd kan miljarden aan uitkeringen bespaard worden, maar het kan ook voor een hoop problemen zorgen. Zo kan het pensioensgat van ouderen vergroot worden en kan het voorkomen dat mensen veel eerder met pensioen zijn, zonder AOW. Wanneer u bijvoorbeeld met uw 63e met pensioen gaat kan het zijn dat uw AOW gerechtigde leeftijd pas veel later ingaat. Ook dit creert een financieel vacuum.

Kijk ook voor meer informatie op:

www.svb.nl
www.rijksoverheid.nl