Heeft u een pensioenverzekering die vrij valt? Dan mag u binnenkort een pensioen aankopen. Weet dan dat het belangrijk is de komende beslissingen goed te overwegen en uw pensioen te vergelijken. Dat kan u namelijk veel geld schelen. Dit is wat u moet weten:

Checklist voor pensioen aankopen!

Wanneer u voor uw beslissing staat om pensioen aan te kopen. Ben dan goed voorbereidt.

  1. Besef dat u niet direct een keuze hoeft te maken. Want de keuze voor waar u uw pensioenpot onderbrengt. Bepaalt wanneer uw uitbetaling start en hoeveel u krijgt.
  2. Vergelijken loont! Wanneer u in aanmerking komt om uw pensioen aan te kopen ofwel verzilveren. Dan krijgt u een aanbod van uw verzekeraar of bank. Het is echter maar de vraag of dit aanbod het beste aanbod is wat u kunt krijgen. Shoppen levert u twee dingen op. Aan de ene kant kunt u een betere deal vinden en aan de andere kant kunt u gemoedsrust krijgen wanneer u geen beter deal vindt.
  3. Aanbieder tegen elkaar uitspelen. Besef dat u veel geld in handen heeft, geld wat een verzekeraar of pensioenfonds graag in zijn portefuille bijschrijft. U heeft dus hele goede kaarten om de aanbieders tegen elkaar uit te spelen. U kunt ook een tegenbod vragen, wanneer het eerste bod van uw pensioenverzekeraar of fonds te laag is.
  4. Laat u adviseren. Bent u minder thuis in de financiele wereld. Ga er dan niet alleen aan staan, maar laat u informeren of huur desnoods een professional in. Het gaat om heel veel geld en die kosten die u mogelijk maakt. Kunt u waarschijnlijk makkelijk terugverdienen door een beter deal.
  5. Hoe u uw pensioen laat uitkeren, kan op verschillende manieren. U kunt het namelijk ook weer herbeleggen met als voordeel nog meer vermogensgroei, maar let op dat kan ook negatief uitpakken. U kunt er ook voor kiezen om een vast bedrag elke maand uitgekeerd te krijgen tot u komt te overlijden.

Tips voor pensioen aankopen

Tip 1: Laat u daarom niet onnodig opjagen door een bank of verzekeraar. Dat is vaak nergens voor nodig. De druk ligt niet bij u, maar bij hen om u te overtuigen met een goed bod.

Tip 2: Bepaal zelf wat u belangrijk vindt, u hoeft niet voor risicovolle beleggingen te kiezen als u daar geen zin in heeft om niet lekker van slaapt. Uw pensioen is bedoeld om te genieten van de oude dag en stress hoort daar niet bij. Wat u belangrijk vindt en wilt, kunt u alleen zelf bepalen. En als u voor uzelf kiest, kunt u niet fout kiezen.

 

Pensioen aankopen