Vrije zorgkeuze wat is dat?

Aan het einde van het jaar is het weer mogelijk om over te stappen van zorgverzekering. Ook voor u kan het interessant zijn om te kijken naar uw opties: mogelijk gaat u minder betalen met een nieuwe zorgverzekering. Een van de opties waarvoor u kunt kiezen is de vrije zorgkeuze ofwel de restitutiepolis. De vrije zorgkeuze is een verzekering waarbij u zelf kunt bepalen naar welk ziekenhuis of welke behandelaar u gaat. Deze verzekering wordt ook wel de restitutiepolis genoemd. Deze restitutiepolis zorgt ervoor dat u altijd en overal terecht kunt voor de zorg die u nodig heeft. U heeft hier dus te maken met de ultieme keuzevrijheid. Met deze polis bent u vrij om te kiezen door welke ziekenhuizen en zorgverleners u geholpen wilt worden. Dit kan veel rust geven en ook kosten besparen; want u betaalt geen kosten voor behandelingen bij niet-gecontracteerde zorgverleners.

Kijk bij UnitedConsumers voor een goedkope zorgverzekering.

Goedkoopste vrije zorgkeuze polissen

Bekijk hieronder de goedkoopste vrije zorgkeuze zorgverzekeringen van 2021:

Vrije zorgkeuze polis zo zit dat

De voordelen op een rij

In uw zoektocht naar een goede zorgverzekering is het belangrijk om alle opties te overwegen. En hiervoor is het belangrijk om te weten wat de voordelen zijn van een zorgverzekering waarbij u alle vrijheid heeft in het kiezen van een behandelaar of ziekenhuis. De voordelen op een rij:
1. U bepaalt zelf naar welke zorgverlener u gaat;
2. U hoeft nooit een gedeelte van de rekening zelf te betalen, tenzij het gaat om onnodig hoge kosten;
3. De keuze voor een zorgverlener heeft geen invloed op de vergoeding van de basisverzekering;

Restitutiepolis vs. naturapolis

Het tegenovergestelde van een restitutiepolis is de naturapolis. Dit is een polis waarbij u een meer beperkte zorgkeuze heeft. Hierbij betaalt u extra kosten wanneer u naar een behandelaar gaat die geen contract heeft met uw zorgverzekeraar. Behalve de zorgkeuze zijn er nog een aantal andere verschillen tussen deze twee polissen:
– De premie voor de naturapolis ligt vaak lager omdat u een beperkte zorgkeuze heeft;
– Het komt regelmatig voor dat u de rekening bij een restitutiepolis eerst moet voorschieten voordat deze wordt vergoed;

Deze zorgverzekeraars bieden de polis restitutie aan

Vindt u het belangrijk om naar iedere behandelaar te kunnen gaan zonder dat u daar ver voor hoeft te reizen? Dan is het zeker slim om te kiezen voor een polis waarbij er sprake is van vrije zorgkeuze. Het is wel goed om rekening te houden met de mogelijkheden en om te kiezen voor een van de zogenaamde ‘zuivere’ restitutiepolissen. Hiertoe behoren onder andere:
– Menzis Basis Vrij
– ONVZ Vrije Keuze Basisverzekering
– OHRA Zorgverzekering
– Pro Life Principe Polis Restitutie
– UnitedConsumers VGZ Eigen Keuze
– Univé Zorg Vrij Polis

Bepaal wat voor u de beste keuze is

Het is dus mogelijk om voor beide polissen te kiezen. Om te bepalen wat voor u een goede keuze is, is het slim om voor uzelf te bepalen hoe belangrijk u het vindt om overal terecht te kunnen. Daarnaast is het ook belangrijk om meer te weten over de zuiverheid van de restitutiepolissen. Het is regelmatig in het nieuws gekomen dat er niet altijd sprake is van een volledige vergoeding, maar een vergoeding van het marktconforme tarief. Momenteel wordt een polis waarbij alleen het marktconforme tarief wordt vergoedt, een combinatiepolis genoemd.

Kijk hier om te weten welke zorgverzekering bij u past?

Ook worden er in de politiek twijfels geuit over deze polis. Het is goed mogelijk dat deze polis in de toekomst niet meer mogelijk is. De vergoedingen voor behandelingen bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders worden dan verder geminimaliseerd. Het is dan minder aantrekkelijk om te kiezen voor de vrijheid in zorgkeuze.