De jongste cijfers van de pensioenfondsen zien er niet lekker uit. Want door de tegenvallende beurzen en dalende rentes, blijft de trend omlaag aanhouden. Op dit moment zitten 4 van de vijf grootste pensioenfondsen van Nederland onder de Norm van de Nederlandse Bank van 104%. Uit onderzoek van DNB blijkt zelfs dat 60% van de pensioenfondsen een dekkingsgraad heeft van minder dan 104,2. Zie hier het onderzoek.

Dramatische daling ziet er zo uit

Hieronder de huidige stand van zaken

Dekkingsgraad Nederland 2019

Pensioenvergelijken.net houdt zelf de GND bij ofwel de Gemiddeld Landelijke Dekkingsgraad (gemiddelde van de 5 grootste pensioenfondsen). Deze daalt dramatische met meerdere procenten en zit nu zelfs op het niveau van 93,6%. Wij hebben de GND nog nooit zo laag gezien.

Verwachting voor de komende maanden

De verwachting is dat de economie later in 2020 kan afkoelen ofwel minder hard groeit. Wat meestal ook betekend dat de winsten op de beurzen lager zijn, ook is de verwachting door de recente beslissing van de ECB om de rente verder te verlagen dat ook hier niet op korte termijn verlichting kan komen. Met name onze pensioenfondsen hebben zeer veel last van deze lage rente. Hun vermogen rendeert namelijk op deze manier niet, sterker nog in sommige gevallen kost het geld. Omdat inmiddels een negatieve rente een feit is. De Nederlandse politiek heeft ook op dit moment nog zonder succes protest aangetekend op dit beleid. Dat protest is met name kansloos, omdat alleen Nederland belang heeft bij een hogere rente.

Pensioenkorting aanstaande?

Ja bij de meeste fondsen lekken de geruchten al uit dat in 2020 een pensioenkorting aanstaande is. Met name ABP en PFZW waarschuwen hier al voor. Een pensioenkorting betekent dat er minder pensioen uitgekeerd kan worden. Dit gebeurt wanneer de dekkingsgraad langere tijd onder de norm van de Nederlandse Bank ligt en dient als doel om de dekkingsgraad te ondersteunen. Er is immers minder verplichte afdracht, wat de dekkingsgraad een boost geeft. Het is echter geen populaire maatregel.