Als je je pensioen gaat bekijken of je pensioen vergelijken doe je dat vaak vanuit 1 oogpunt. Op je pensioengerechtigde leeftijd stopt je inleg en belegging en koop je een pensioen aan. Althans als je pensioen zo in elkaar zit. Maar verzekeraars Allianz en Aegon gaan daar iets aan doen. Deelnemers aan die verzekeringsproducten kunnen kiezen, wil je pensioen aankopen of doorbeleggen. Het voorkomt dat je tegen ongunstige rentestanden een pensioen moet aankopen en je dus nog even door kunt gaan met beleggen tot je gunstiger een pensioen kan aankopen.

Zo werkt de Pensioen uitkering na doorbeleggen

Kies je ervoor om door te beleggen dan krijg je geen vaste pensioen uitkering, maar een variabele op basis van het succes van de beleggingen. Dat kan dus gunstig of minder gunstig uitpakken. Het product zal daarom populairder zijn bij mensen met nog een ander extratje, zoals spaargeld, eigen beleggingen een eigen huis of overige inkomsten. Die kunnen een lagere uitkering daarmee opvangen. Kies je voor doorbeleggen dan kies je voor een nieuwe manier van doorbeleggen. Dus offensief, defensief of neutraal in de meeste gevallen. Op basis hiervan kun je berekenen hoeveel risico je loopt en wat je wel en beter niet kunt doen.

Fluctuatie op jaarbasis

Bij dit product is het niet zo dat je direct last hebt van tegenvallende of meevallende resultaten. Dit wordt na elk jaar bepaald, zo kom je dus niet ineens in een maand zonder geld te zitten of met een overschot. Na elk jaar wordt de belans opgemaakt en kun je je keuzes weer bijstellen. Daarnaast biedt Allianz de mogelijkheid om met doorbeleggen ook een deel garantie te kiezen. Dat betekent dat je maar met een deel doorbelegt en niet je gehele pensioeninleg. Ook daarmee spreiden de risico’s zich. Heb je een verzekering bij deze organisaties, meld je dan bij je tussenpersoon of deze verzekeraars voor goed advies en meer informatie. Het is niet verplicht gebruik te maken van deze mogelijkheid.

pensioenopbouw

Meer weten over pensioenfondsen kijk dan hier!
Meer weten over AOW kijk dan hier!