2.39% verhoging ABP pensioenfonds

Het pensioenfonds voor overheid en onderwijs ABP heeft aangekondigd dat de pensioenen vanaf 1 juli verhoogd zullen worden. Dit is de eerste verhoging in jaren. Deze aankondiging is in navolging van de verhoging van de pensioenen van het metaalpensioenfonds. Bij dit fonds werden de pensioenen voor het eerst sinds 2008 verhoogd. Voor veel mensen is dit goed nieuws, aangezien zo’n 3.1 miljoen deelnemers mee doen aan het ABP fonds. Gepensioneerden kunnen een verhoging van 2.39% verwachten. Gelet op de hoge inflatie van dit moment, is dit voor veel mensen goed nieuws. Vanaf juli zal het verhoogde pensioen bij mensen op de rekening gestort worden.

Wat maakt de verhoging van het ABP pensioen mogelijk?

Gelet op de flinke inflatie van de afgelopen tijd, heeft de overheid besloten om enkele regels omtrent het huidige pensioenstelstel aan te passen. Dit is ook gedaan met het oog op het nieuwe pensioenstelsel dat er in de toekomst aan zit te komen. Deze versoepelde wetgeving is op 1 juli 2022 ingegaan. Door deze versoepelde wetgeving kunnen de pensioenen gemakkelijker verhoogd worden ondanks een lagere dekkingsgraad. Die mag nu 105% zijn in plaats van 110%. Hoe hoger de dekkingsgraad van een pensioenfonds is, hoe zekerder jij bent van je geld. Ben een getal onder de 100% is er sprake van een tekort. Dankzij deze versoepeling is het dus ook voor het pensioenfonds voor overheid en onderwijs mogelijk om de pensioenen te verhogen.

Ontwikkeling van de dekkingsgraad:

Dekkingsgraad juni ABP

Flinke verhoging pensioen fonds overheid en onderwijs ABP

De verhoging van het pensioen bedraagt in totaal 2.39%. Deze verhoging gaat in vanaf 1 juli. Bijkomend voordeel is dat er een nabetaling van 1.2% volgt over het pensioen dat tijdens de eerste zes maanden van het jaar werd uitbetaald. Een woordvoerder van het ABP liet weten dat deze verhoging gezien kan worden als het inhalen van de gemiste indexatie van 2021. Nu is het volgens het moment om de pensioenen te verhogen, niet alleen omdat ze zo mensen kunnen helpen maar ook omdat het nu op een evenwichtige manier kan. De intentie is om ook in 2023 nog een keer de pensioenen te verhogen. Het is te hopen dat de inflatie tijdens dat jaar afneemt, zodat mensen nog meer kunnen genieten van hun pensioen.