Bij Pensioenvergelijken.net roepen we het al langer, het wordt tijd dat de werkende de controle over zijn of haar pensioen in handen krijgt. En aan die roep lijkt nu steeds vaker gehoor gegeven te worden. Zo steunen de politiekepartijen D66 en de VVD voorstellen die genoemd zijn tijdens het pensioenverkiezingsdebat om werkende mee te laten beslissen over hun persoonlijke pensioenpot.

Zelf beslissen over je pensioen

Meer zeggenschap over je pensioenopbouw, pensioendatum en keuzevrijheid. Dat is wat veel werkende willen, vooral omdat het gevoel heerst dat er weinig overblijft voor de huidig werkende. De vergrijzing slurpt een hoop pensioengeld op, wat kortingen op huidige pensioenen en premie verhogingen tot gevolg heeft. Het geld moet ergens vandaan komen. VVD, PVDA, D66 en GroenLinks hebben gezegd in het pensioenverkiezingsdebat dat de werknemer meer controle moet krijgen en meer duidelijkheid.

Maar hoe en wat komt er uit het pensioenverkiezingsdebat?

Wat nog niet duidelijk is, is wat er kan en gaat gebeuren. Hoe krijgt de werknemer meer controle en inzicht. Wat gaat er veranderen en hoeveel. De pensioenmarkt is namelijk ingewikkeld en er gaan miljarden in om. Het is vergelijkbaar van belang als de zorgmarkt. Onderzocht kan worden of de macht niet bij de werknemer moet liggen als het gaat om het kiezen van een pensioenfonds, nu wordt een pensioenfonds gekoppeld aan de werkbranche. Zo is er voor overheidspersoneel het ABP, voor zorgpersoneels PFZW en mensen die werken in de metaal PME. De vraag is wat gaat er gebeuren als deze mensen zelf kun fonds kunnen kiezen, blijven ze dan of gaan ze over naar een ander. Waar ze meer krijgen voor hun geld, of minder hoeven in te leggen.

ouderen

Ouderen

Dit weten we van de zorgmarkt

Van de zorgmarkt die in 2006 vrij werd gegeven om de concurrentie te bevorderen, dat jaarlijks tussen de 6% en 8% van de premie betalende volwassenen overstapt. Dat betekent dus ook dat meer dan 90% blijft zitten waar ze zitten. Het is dus niet zo dat zorgverzekeraars meteen met een mega probleem opgezadeld worden, in de periode dat mensen kunnen overstappen. Wel moeten ze goed nadenken en strategieen bedenken voor de toekomst om hun achterban tevreden te houden.