Nederland heeft meer dan 300 pensioenfondsen voor verschillende sectoren. Het hangt af in welke sector u werkt, bij welk pensioenfonds u zit. De grootste pensioenfondsen die we bij pensioen vergelijken hebben bekeken zijn:

ABP
PMT
PFZW Zorg en welzijn
Bpfbouw
PME

Het is mogelijk dat u bij meerdere pensioenfondsen geld hebt staan. Als u vaak van baan wisselt, kan uw pensioenfonds ook wisselen. Dit kunt u later samenvoegen om een pensioen aan te kopen.

Dekkingsgraad per pensioenfonds

Een pensioenfonds moet ervoor zorgen dat ze voldoende bezittingen hebben om de pensioenen te betalen. Bezittingen kunnen zitten in aandelen, vastgoed of andere investeringen of beleggingen. Deze moeten renderen zodat de pensioenen betaald kunnen worden. Bij een dekkingsgraad van 100% is er precies genoeg om te voldoen aan de betalingen. De Nederlandse Bank adviseert pensioenfondsen daarom om een dekkingsgraad van 104% aan te houden, dat wordt helaas niet altijd gehaald. Bekijk hieronder hoe uw fonds ervoor staat.

Dekkingsgraad Nederland

GND staat voor: Gemiddeld Nederlandse Dekkingsgraad


Nederlandse pensioenfondsen

Alle pensioenfondsen in Nederland staan onder directe controle van de Nederlandse Bank. De Nederlandse Bank adviseert en controleert de fondsen op dekkingsgraad en in welke mate aan verplichtingen voldaan kan worden. Indien nodig kan de Nederlandse staat zo ingrijpen als het beleid uit de hand dreigt te lopen. Het is ook daarom dat pensioenfondsen elke maand hun dekkingsgraad kenbaar moeten maken aan de politiek en het publiek. Alle fondsen moeten ook voldoen aan de Pensioenwet (pw) en alle levensverzekeraars moeten voldoen aan de Wft wet de Wet financieel toezicht. Onder deze wet vallen ook veel reguliere verzekeraars zoals zorgverzekeraars en schadeverzekeraars.

Overige bedrijven die pensioenbeheren:

Naast pensioenfondsen, zijn er ook adviserende partijen en beherende partijen. Niet elk fonds beheert namelijk zijn eigen gelden direct. Ook hier zijn specialisten voor, zoals verzekeringsmaatschappijen en pensioenbeheer bedrijven. Deze bedrijven zorgen ervoor dat de dekkingsgraden stijgen en dat het geld verantwoord en veilig belegd wordt. Over hoe er belegd wordt en in welke bedrijven, dat wordt vooraf bepaald met het fonds waarmee ze samenwerken. Hieronder bedrijven die pensioengelden beheren:

Lees meer over de toezicht van de Nederlandse Bank op pensioenfondsen.

Meer pensioen overhouden?

wilt u ook meer over houden aan het einde van de maand. Zorg dan dat u uw vaste lasten scherp afsluit. Zoals uw energiecontract, abonnementen en verzekeringen. Ook kunt u binnenkort weer kijken naar uw zorgverzekering. Wij geven hier antwoord op de vraag: Welke zorgverzekering past bij mij!