Wij Nederlanders houden van werken, dat maakt ons productief en nuttig voor de samenleving. Het zit in ons bloed, zoals al eeuwen lang. Nederlanders zijn ondernemende mensen, die niet graag stil zitten. Dat maakt ons land ook welvarend en vooruitstrevend. Vandaag bleek dat maar weer eens, want de Nederlander werkt vergeleken met de rest van Europa lang door tot zijn/haar pensioen. Alleen Zweden blijft ons voor, maar daar werken ze dan ook nu al tot hun 67e door. Daar waar nu in Nederland ook de pensioen leeftijd per 2022 naar 67 jaar gaat. Dit in vergelijking met de AOW leeftijd die reeds 67 jaar en drie maanden. Gaat u binnenkort met pensioen, vergeet dan niet goed uw pensioen te vergelijken wanneer u een pensioen aankoopt.

Het beste pensioenstelstel van de wereld

Nederland heeft een sterk pensioenstelsel, maar dit stelsel is wel scheef gegroeid in de loop der jaren. Dat komt met name door het grote aandeel aan 65 plussers op dit moment. Dat kost een hoog geld en moet opgebracht worden door de werkende van nu. Maar dat wat nu verbruikt wordt, kan niet worden geinvesteerd en dus ook moeilijker renderen. Dat maakt dat de huidige werkende, waarschijnlijk minder terugkrijgen voor hun inleg later. De AOW leeftijd is zelf gekoppeld aan de levensverwachting en kan de komende jaren nog flink verhoogd worden. Daarmee probeert de overheid de kosten te drukken en het werken te stimuleren. Want hoe langer de bevolking werkt, hoe meer geld er is voor pensioen en hoe minder er uitgekeerd hoeft te worden.

Loon naar werken en de eerlijke verdeling in Europa?

Is pensioen eerlijk verdeeld in Europa, nee. Maar dat is niet erg, in Nederland wordt veel geklaagd, maar uiteindelijk hoeft niemand zonder eten, dak en verzorging te zitten. Dat komt omdat ons draagkrachtstelstel voorziet in de behoefte in elke levensfase. Ja in de Zuid Europese landen is de inleg kleiner, maar de uitkering is ook kleiner. Overigens heeft heel Europa “last” van de vergrijzing, want dit komt door de tweede wereldoorlog.

Happy old people