De laatste jaren is er veel te doen rondom het pensioen en heel eerlijk in Nederland hebben we het niet verkeerd geregeld. Als we ons stelsel vergelijken met andere landen in de wereld, behoren we al jaren tot de top 5 best presterende landen. Het enige wat we wel in ons achterhoofd moeten houden, is dat het altijd beter kan en daar gaan de huidige discussies ook over. Het pensioen wat in Nederland opgebouwd wordt bestaat met name uit AOW en de aanvullende pensioenuitkering.

Wat moeten we doen voor een beter pensioen?

Dit is een vraag die lastig te beantwoorden is, want deze vraag kan op twee manieren bekeken worden.

  1. Vanuit de overheid en toekomst
    Want een beter pensioen of pensioenstelsel is voor de overheid niet per se meer uitkering, maar wel duurzaamheid. Garantie van uitkeren en het stabiel houden van het stelsel. Het is ook daarom, waarom er strenge regels zijn voor pensioenfondsen zoals de rekenrente en doorsneepremie (dit laatste is iets waar men van af wil). Wat duidelijk is, is dat we niet door kunnen gaan zoals we al jaren hebben gedaan. Althans niet met de huidige samenstelling van de bevolking. Er zullen concessies gedaan moeten worden om alles betaalbaar en leefbaar te houden en dat kan betekenen, meer inleg, minder uitkeren of later uitkeren. Dat laatste gebeurt nu bijvoorbeeld met de AOW die is gekoppeld aan de levensverwachting en daarmee langzaam op een steeds latere leeftijd uitkeerbaar wordt.
  2. Vanuit het individu
    Iedereen wil meer te besteden hebben en het pensioen voelt als het eigen opgebouwde pensioenpotje, maar dit dat het wel. Nu wordt alles namelijk in 1 grote pot gegooit en er wordt uitgekeerd bij het bereiken van een leeftijd waarop afgesproken is dat pensioen uitgekeerd kan worden. Het grootste probleem is dan ook, dat elke concessie die gedaan moet worden telkens een grote groep Nederlanders raakt. Wanneer de premies omhoog gaat, worden de huidige werkende geraakt en wanneer de uitkeringen omlaag gaan worden de mensen die met pensioen zijn/gaan geraakt. Toch zal er ergens iets moeten gebeuren, omdat het huidige stelsel niet nog 10 jaar mee kan in de huidige vorm.

Tijd voor concessies?

Een aantal zaken kunnen worden verbeterd om de continuiteit van het pensioenstelsel te verbeteren. Zaken die zelfs niet direct iets kosten. Veel van de problemen en frustratie wordt namelijk veroorzaakt door twee belangrijke zaken:

  • Kennis over hoe men er voor staat
    Weten hoe de situatie gaat zijn nadat men met pensioen gaat, zorgt voor rust en een kans hier iets aan te doen. Wanneer mensen te laat achter deze informatie komen, zijn de middelen om bijvoorbeeld een pensioengat te repareren door extra te sparen of om de laste te verlagen.
  • Besef dat AOW en aanvullend pensioen vaak niet voldoende is
    De meeste Nederlanders hebben een veel hoger uitgaven patroon voordat ze met pensioen gaan dan het inkomen patroon daarna kan dekken. Dat levert in veel gevallen direct problemen op. Zoals hierboven al aangegeven kunnen mensen hun lasten verlichten in aanloop van het met pensioen gaan, of er optijd voor zorgen dat er meer uitkering is of eigen vermogen. Voor de periode nadat men met pensioen is. Het is verstandig om zeker een eigen vermogen van 40.000 euro te hebben in de vorm van spaargeld, bezittingen of bijvoorbeeld een hypotheek vrij huis. Dit geld kan namelijk gebruikt worden als extra aanvulling.

Op dit moment staat we er namelijk niet heel slecht voor, maar wel onvoldoende om de uitkeringen te laten stijgen. Bekijk bijvoorbeeld hier de actuele dekkingsgraden.

Pensioen