Pensioenfondsen staan er flink beter voor

De Nederlandse pensioenfondsen staan er gelukkig weer flink beter voor. Grotendeels doordat de rente aan het stijgen is. Want veel van het vermogen van pensioenfondsen staat passief op rekeningen die direct meer gaan renderen wanneer rente stijgt.

Waarom stijgt de rente?

De rente stijgt met name omdat de inflatie hard oploopt. Een manier om dit te verzwakken is de rente te verhogen. Dit wordt gedaan door centrale banken. Wanneer de rentes omhoog gaan, wordt sparen aantrekkelijker en dit verlaagt doorgaans ook de vraag in de markt. Het verhoogt overigens wel de kans op een recessie die ook al verwacht wordt door de hoog oplopende energieprijzen als gevolg van de crisis in de Ukraine.

Hoe staat mijn pensioenfonds er voor?

De pensioenfondsen geven elke maand een update van hun dekkingsgraad. Dat is de som van hun bezittingen minus de verplichtingen en geeft aan in welke mate ze garant staan voor de afgesproken betalingen. Zodra deze dekkingsgraad echter flink boven de 100% komt, ontstaat er kans op een verhoging van de pensioenuitkeringen. Er is immers meer in kas dan nodig en dan kunnen mogelijk uitkeringen omhoog. Dat lijkt nu na hele lange tijd te gaan gebeuren bijvoorbeeld bij BPFbouw en ABP. Andere volgen mogelijk ook nog, maar hebben daar nog geen toezeggingen over gedaan. Zie hieronder het overzicht dat wij bijhouden, doorgaans lopen de fondsen wel een maand of 2 achter met publicatie.

Dekkingsgraad Nederland