Een uitstekende vorm om uw AOW en aanvullend pensioen aan te vullen is via uw eigen vermogen. Dat kan zijn spaargeld, of een schuldenvrij huis, maar ook beleggingen zijn een vorm van aanvullend pensioen. Deze vorm van investeren is echter niet zonder risico’s, u kunt uw inleg kwijtraken of een forse waardevermindering ervaren. Het is daarom raadzaam om uzelf goed te laten informeren en alleen te beleggen met geld waarvan het niet erg is als u deze kwijt raakt.

beleggen

Vormen van Beleggen

Beleggen ofwel investeren kan op verschillende manieren. Waarbij de meest bekende manier is, het beleggen in aandelen. U kunt echter ook belggen in grondstoffen zoals goud en zilver of investeren in waardevolle producten zoals kunst en antiek. Voor al deze zaken is het wel aan te raden om zorgvuldig experts en informatie te raadplegen, omdat bij sommige van deze beleggingen specifieke kennis nodig is.Beleggen in aandelen
Wanneer u belegt in aandelen, dan koopt u een deel van een bedrijf. Het bedrijf biedt namelijk via de beurs (in Nederlande de AEX) een stuk van haar eigendom aan volgens de dan geldende beurskoers. Wanneer er veel vraag is, gaat de koers omhoog en is er minder vraag dan gaat de koers omlaag. Het instap moment is daarbij belangrijk, maar zeker ook het uitstapmoment. Een valkuil waar veel beleggers in trappen is niet op tijd winst nemen. Veel beleggers blijven te lang in een stijgend aandeel zitten, zonder uit te stappen. Als het aandeel dan weer daalt, dan voelt dat weer als verlies. Ook schrikken veel beleggers van een dalende koers en stappen ze weer te vlug uit. Een lange adem in aandelen helpt vaak om er het maximale uit te halen.

Beleggen in grondstoffen
Via de beurs, maar ook in fysieke edelmetalen kunt u beleggen. U kunt goud en zilverstukkken kopen en bewaren om ze vervolgens duurder te verkopen. De goudkoers stijgt al jaren, door schaarste en kan dus een mooi beleggingsobject zijn. Er zijn helaas geen garanties en ook bij deze vorm van beleggen kunt u het beste voor de lange termijn beleggen.

Beleggen in kunst en antiek
Als u verstand heeft van kunst of antiek, dan kan ook een investerin in deze middelen een mooi rendement opleveren. Kunst en antiek worden vaak na jaren meer waard omdat er vaak maar beperkte aantallen van bestaand. Deze kunnen weer doorverkocht worden als de schaarste nog meer gegroeid is en de emotionele waarde is toegenomen.

Hou bij beleggen altijd in uw achterhoofd, dat dit een risicovolle manier is om geld te verdienen. Uw waarde groei kan tegenvallen of er helemaal niet zijn. Het is belangrijk daarom goed na te denken over beleggen en investeren voordat u eraan begint. Meer weten over het vergelijken van pensioen of het aankopen van pensioen? Kijk dan verder op onze website.