Zo werkt uw oudedagsvoorziening!

De voorziening voor uw oude dag ook wel pensioen genoemd bestaat uit drie belangrijke onderdelen. Deze onderdelen geven u financiële mogelijkheden op de dag dat u met pensioen gaat. Ze vormen uw inkomen op later leeftijd, het is dan ook belangrijk dat deze inkomen toereikend zijn om uw uitgaven te bekostigen. Hieronder meer over de oudedagsvoorziening opbouw.

Uw AOW

De eerste pijler van uw oudedagsvoorziening is uw AOW uitkering, deze uitkering zal uitbetalen wanneer u de AOW gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Wat uw AOW leeftijd is, hangt af van uw leeftijd. Dit komt omdat sinds kort de AOW gerechtigde leeftijd is gekoppeld aan de levensverwachting.

Lees hier meer over AOW

Uw aanvullend pensioen

Als uw AOW de eerste pijler is van uw pensioen, dan is het eventueel aanvullend pensioen uw tweede pijler. Dit is het pensioen dat opgebouwd wordt via een werkgever. Wanneer u werkt of een partner heeft die werkt, wordt geld van het loon ingehouden voor pensioen en betaald aan het gekoppeld pensioenfonds. Welk fonds uw pensioen verzorgt wordt vaak bepaald door het beroep van de pensioengerechtigde. Mensen die werken in de metaal industrie zitten bij PME, werknemers die voor de overheid werken, krijgen hun pensioen van het ABP. Het pensioen dat opgebouwd wordt is dan weer afhankelijk van het salaris en keuzes van de pensioengerechtigden als die er zijn. Zo kan er vaak defensief, neutraal of offensief belegd worden. Bij sommige pensioenfondsen kunt u bij het bereiken van uw pensioengerechtigde leeftijd een pensioen aankopen. In deze gevallen loont het om uw pensioen te vergelijken. U kunt dan zelf kiezen bij welk fonds u het meeste krijgt voor uw vermogen.

Meer over aanvullend pensioen

Uw eigen vermogen

Uw oudedag verder voorzien naast de eerste twee pijlers, kan met eigen vermogen. Wat kan betekenen spaargeld, beleggingen, investeringen, bezittingen of een huis dat is afbetaald via het aflossen van een hypotheek. Uw vermogen biedt u namelijk de mogelijkheid om tijdens uw oude dag, te genieten en uw uitgaven te bekostigen.

 

 

Oudedagsvoorziening

Wilt u weten hoeveel pensioen u heeft opgebouwd kijk dan eens op www.mijnpensioenoverzicht.nl