Speculeren voor meer pensioen!

Uw pensioen bestaat uit drie pijlers, het deel dat u van de overheid krijgt ofwel AOW, het deel dat u tijdens uw werkperiode opbouwt ofwel aanvullend pensioen en het vermogen dat u heeft wanneer u met pensioen gaat. Wilt u meer pensioen en zit u nog ruim voor uw pensioen dan kunt ervoor kiezen om met speculeren uw vermogen voor later te vergroten. Met speculeren voor uw pensioen bedenkt u bijvoorbeeld waar u nu voordelig(er) in kunt investeren en wat naar verloop van tijd in waarde toeneemt. Denk aan kunst, antiek, oltimers. Een bijkomstig voordeel is dat dit soms goederen zijn, waar u ook gewoon tot u het verkoopt plezier van kunt hebben. Een schilderij aan de muur, biedt een prachtige ambiance. Ook af en toe een ritje in een oude auto, kan veel plezier met zich meebrengen.
Valkuilen en risicos

Speculeren is altijd gebonden aan risicos, u kunt uw inleg of aankoop namelijk kwijtraken of een waarde daling moeten accepteren. Doe dit daarom nooit met geld dat u nu of later zeker nodig hebt, maar bijvoorbeeld met geld dat u extra heeft. Zaken waar u zeker op moet letten zijn:

 • Verzeker uw waardevolle spullen.
  Wanneer u investeert in goederen als kunst, antiek of een oude auto. Verzeker deze dan goed, want als er iets onverwachts gebeurt zoals brand, diestal of vernieling dan wilt u niet uw waardevolle bezit en het geld bedrag kwijt zijn.
 • Onderhoud kost ook geld
  Speculeert of investeert u in goederen, dan zal er in de meeste gevallen af en toe onderhoud gepleegd moeten worden. Dit om te voorkomen dat uw object in waarde daalt. Let op, specialistisch onderhoud. Voor bijvoorbeeld een boot of pand kan ook flinke kosten met zich meebrengen.
 • Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst
  Het lastige van speculeren is, dat u moet bepalen ofwel inschatten of uw bezittingen over 20, 30 of misschien wel 40 jaar ook echt aanzienlijk in waarde stijgen. Dat gebeurt vaak natuurlijk bij bezittingen in goede staat, omdat naar verloop van tijd schaarste onstaat bij de meeste van deze bezittingen. Denk aan zelfzame boeken, of zeefdrukken van een overleden schilder. Het is echter niet te voorspellen of deze daadwerkelijk in forse waarde zullen stijgen, dat is de gok van speculeren. Het object zou ook in waarde kunnen dalen.
 • Wat nu populair is, hoeft dat later niet te zijn
  Houdt er ook rekening mee dat wanneer iets nu heel populair is zoals, voetbal verzamelkaartjes, objecten uit de tweede wereld oorlog. Dit niet automatisch betekent dat men hier over tientallen jaren nog steeds op zit te wachten. Misschien is het nu een rage en is die dan weer voorbij. Ook dit is een risico om te overwegen.

Speculeren hand groeien

7 stappen plan

Om goed van start te gaan en risicos te beperken kunt u het beste planmatig tewerk gaan.

 1. Waar wilt u in speculeren?
  Allereerst is het belangrijk om te weten waar u in wilt investeren. Het heeft niet veel zin in een oldtimer te investeren als u niets heeft met autos of hier geen kennis van heeft. U heeft er dan ook weinig extra plezier van en een miskoop is ook snel gemaakt. Wanneer u kiest voor iets waar u passie voor heeft, maakt dat de zoektocht leuk en kunt u ook kritisch zijn op de verkoper om een goede deal te onderhandelen. Kies bijvoorbeeld 3 bezittingen om in te speculeren dicht bij uzelf staat.
 2. Gedegen vooronderzoek
  Wanneer u deze drie potentiele bezittingen op een rij heeft, kunt u een afweging of voorspelling maken. Wat de kans is dat deze bezittingen in de toekomst in waarde stijgen. Wanneer een object namelijk al jaren in waarde stijgt, kunt u erop gokken dat dit nog wel doorzet. Ook zou u dit in een grafiek kunnen zetten om bijvoorbeeld te bekijken hoe hard dat is gegaan en waarom er bepaalde dalingen of stijgingen waren in de waarde. Bij goud is dat bijvoorbeeld heel goed te zien. Ook de waarde van boten kunt u vaak terugvinden op het internet. Hier is wel wat speurwerk voor nodig. Maak dus een top 3.
 3. De financiering
  Als u weet waar u in wilt speculeren. Dan kunt u een plan maken om dit object te kunnen kopen. Is dat uberhaupt haalbaar? Het is daarom belangrijk te weten wanneer u hoeveel geld tot uw beschikking heeft, nogmaals speculeren doet u bij voorkeur niet met geld dat u nodig heeft. Mogelijk kunt u pas iets kopen, wanneer u een bepaald bedrag bij elkaar heeft. Daarvoor kunt u bijvoorbeeld maandelijks een bedrag sparen. Lenen is hiervoor niet aan te raden. Omdat een lening vaak veel kosten met zich meebrengt.
 4. De zoektocht
  Wanneer u heeft gekozen waar u in wilt investeren, kunt u opzoek naar de juiste deal en het juiste object. Hier is veel winst te behalen. Bent u bijvoorbeeld goed in het opknappen van panden, auto’s of restaureren. Dan kunt u vaak goedkoper een object aanschaffen wat u snel daarna in waarde kan laten stijgen door de opknapbeurt. Gebruik voldoende tijd voor deze zoektocht, het is belangrijk dat u de juiste investering(en) doet.
 5. Onderhandelen
  Goed onderhandelen is een kunst, maar een aantal trucs helpen u al goed op weg. Laat de verkoper niet teveel merken hoe geinteresseerd u bent, dat drijft de prijs op en durf af te dingen. Ziet u bijvoorbeeld gebreken, dan mag u dat best aangeven. Of moet u kosten maken, die u niet had verwacht. Dan kunt u proberen dit van de prijs af te onderhandelen. Blijf altijd kalm en bereidt u goed voor. Hoe zelfverzekerder u overkomt, hoe succesvoller u zult zijn. Soms helpt ook een second opinion van een expert om een goede positie aan de onderhandeltafel te krijgen. Het hoort erbij.
 6. Genieten en onderhouden
  Wanneer u eindelijk uw object in bezit heeft, kunt u er ook van genieten. Afhankelijk van uw object, stelt u het veilig op en verzekert u zoals eerder gemeld goed. Zodat er niets kan gebeuren met uw vermogen. Ook is goed onderhoud bij veel objecten heel belangrijk. Een niet onderhouden sculptuur kan verkleuring door de zon of ouderdom krijgen en daardoor weer in waarde dalen. Terwijl een goed onderhouden sculptuur weer in waarde stijgt, omdat de zelfdzaamheid ook stijgt.
 7. Bijsturen
  Let op, uw speculatie is bedoeld voor uw pensioen. Op een gegeven moment kunt u het verkopen om van andere zaken te genieten, of niet natuurlijk. Die keuze is aan u. Maar wanneer u merkt dat uw object plots in waarde of populariteit daalt kan het soms verstandig zijn eerder afstand te doen en winst (of verlies) op de koop toe te nemen en een nieuw pad te volgen. Houdt daarom waardes over tijd goed in de gaten. U kunt dan optijd bijsturen.

Bloempje dat groei

Disclaimer
Speculeren kan gunstig uitpakken, maar dat is geen garantie. Wij van pensioen vergelijken adviseren mensen niet om te speculeren, maar melden wel de optie. Raadpleeg altijd een of meerdere experts, wanneer u wilt investeren, beleggen of speculeren. Deze website is niet aansprakelijk voor waardedaling of miskopen.