De laatste tijd zijn de dekkingsgraden van de grootste pensioenfondsen fors gestegen. Zo zit BPFbouw zelfs tegen de 118% aan. Pensioenfonds Hal van de Holland America Lijn heeft zelfs een dekkingsgraad van 212% en is al 1 van de weinige fondsen in staat om te indexeren. Gedeeltelijk indexeren mag ook pas van de Nederlandse Bank wanneer de dekkingsgraad boven de 110% uit komt. Op zitten ABP, PMT, PME en PFZW daar nog flink onder. Ze kruipen er wel naartoe. Volledig indexeren mag overigens pas bij het behalen van een dekkinsgraad van 122% iets waar bijna geen pensioenfonds nu bij in de buurt zit.

Reden van de stijging van de dekkinsgraden

Langzaam groeien de dekkingsgraden van de Nederlandse pensioenfondsen, dit komt met name door de economische groei en de waarde vermeerdering van grondstoffen, aandelen en winsten van bedrijven waar fondsen in investeren. Zolang de economie groeit zal de dekkingsgraad waarschijnlijk stijgen, in ieder geval als de fondsen goed en juist investeren. Wel hebben ze nog flink last van de lage rente, omdat veel van het geld wat ze in kas hebben ook niet geinvesteerd wordt, omdat dit uitgekeerd moet kunnen worden. Dit geld rendeert bijna niet en dat maakt het extra lastig voor fondsen om te groeien. Een groot deel van hun vermogen doet namelijk niets, dat maakt dat het andere geinvesteerde deel extra moet groeien om gezamelijk een mooi resultaat te behalen.

Pensioen

Invloed van Trump op onze dekkingsgraden

Veel factoren kunnen rentes, aandelen en daarmee dekkingsgraden beinvloeden. De politiek heeft een fors aandeel in de regelgeving en de mogelijkheden. In Nederland wordt dit met name door de Nederlandse Bank en het ministerie van Financien geregeld, maar ook invloeden van buiten ons land kunnen de zaak aardig verstoren. Neem bijvoorbeeld de door Trump benoemde nieuwe FED directeur in America Jerome Powell. Wanneer hij besluit de rente verhogingen die wel verwacht worden niet of langzamer in te voeren. Dan zien je dat dat ook effect heeft op de ECB beslissingen, want die willen het investeringsklimaat in Europa concurrerend houden met America. De kans dat de rente hier ook lager blijft is dan groter, wat de pensioenfondsen niet ten goede komt.

Bekijk hier de dekkinsgraden van de grootste pensioenfondsen in Nederland:

Dekkingsgraad ABP
Dekkingsgraad PMT
Dekkingsgraad PME
Dekkingsgraad PFZW
Dekkingsgraad BPFbouw