Licht herstel dekkingsgraden

De dekkingsgraden herstellen lichtelijk deze maand. Hieronder de huidige dekkingsgraden die we vandaag hebben verzameld. Deze lopen altijd een maand achter. We zien dat de lijnen langzaam weer omhoog kruipen, maar nog wel een forse weg te gaan hebben.

Dekkingsgraad Nederland

Wat we met name zien is dat de GND, ofwel het gemiddelde van de 5 grootste pensioenfondsen lichtelijk naar boven stijgt. Deze lijn zit nu rond de 94%, maar zou toch echt boven de 100% moeten zitten in een veilige zone. Nu is een tijdelijke tip niet erg, maar het spannende gaat zijn of de economie blijft groeien. De dekkingsgraden hebben fors last van de lage rente en moeten dus rendement uit obligaties en aandelen halen. Zodra die ook niet meer stijgen, wordt het nog moeilijker. Bekijk hieronder hoe uw fonds ervoor staat:

Dekkingsgraad ABP
Dekkingsgraad PFZW
Dekkingsgraad PMT
Dekkingsgraad BPFbouw
Dekkingsgraad PME

Corona gevolgen voor pensioenfondsen

De huidige pandemie heeft flinke gevolgen voor onze pensioenen. Veel vermogen is verdampt en de consumentenbestedingen worden minder. De overheid probeert dat te compenseren door steunpakketten en die werken op dit moment heel goed. De vraag is wel hoe lang ze dit kunnen volhouden en of een pensioenkorting er toch niet aan zit te komen. Dat zal dit jaar niet gebeuren, volgend jaar zal spannender worden. Ook is de verwachting dat de pensioeninleg van werkende hoger gaat zijn in de komende jaren. Dit om de tegenvallende resultaten te compenseren.