We wisten het natuurlijk al langer, maar het Nederlandse pensioenstelsel hoort wederom bij de beste van de wereld. Dit keer moeten we weer Denemarken voor ons laten, die zijn nog net iets beter. Maar wij staan op plek twee. Dit blijkt namelijk uit de lijst van het bedrijf Mercer, dat alle stelsels van pensioenen in de wereld beoordeeld.

Nederland nummer 2 zelfs met hervorming

Dat het pensioenstelsel in Nederland op de schop gaat is al langer bekend. Zo krijgen wij binnenkort een pensioenstelsel dat persoonlijker wordt, met eigen pensioenpotjes. Een voordeel voor jonge deelnemen, iets minder handig voor oudere deelnemers van het stelsel. Maar dit alles wordt gedaan om de kracht en de betaalbaarheid te bewaken. Want zo doorgaan, gaat problemen met zich meebrengen, vooral met de toenemende vergrijzing en flinke interesse afname van jongeren. Die moeten het uiteindelijk wel betalen voor de enorme groep babyboomers. Nu vooruitkijken is daarom belangrijk en dat heeft de politiek door.

De top 10

Naast Nederland scoren ook landen als Chili, Australië, Canada en Singapore bijvoorbeeld heel goed. Een goed systeem zorgt namelijk voor draagkracht, een goede verdeling en is een systeem altijd opzoek naar beter. Alleen dan kan een systeem groeien en meebewegen met de economische winden en veranderingen van de samenleving. Het onderzoek heeft overigens nog iets anders aangetoond. De score die landen krijgen is op basis van een schaal van 0 tot 100 en bij de score van 80 of hoger, krijgt een land een A status. Helaas heeft dit jaar, Nederland dus ook niet. Geen enkel land hoger gescoord. Naar verwachting zal de markt de komende jaren weer aantrekken en zien we waarschijnlijk wel weer landen als Nederland en Denemarken terugkeren met een A status. Ondanks dat er zeker werk aan de winkel is voor alle partijen, politiek, pensioengerechtigde, de pensioenfondsen en de werknemers. Blijven de voortekenen goed.

Kijk voor meer informatie over dekkingsgraden op deze pagina’s:

Dekkingsgraad PMT
Dekkingsgraad PME
Dekkingsgraad ABP
Dekkingsgraad PFZW
Dekkingsgraad BPF Bouw

Pensioenstelsel