Er is al veel over in het nieuws geweest en de beurzen reageren vandaag fel op de Corona crisis. Een situatie die ook onze pensioenfondsen hard raakt. Door de ongekende keldering van de beurskoers vluchten beleggers massaal naar veiligere beleggingsopties zoals staatsleningen, sommige edelmetalen en leningen met zelfs negatieve rente. Alles is op dit ogenblik beter dan aandelen redeneren ze. Wat zijn de gevolgen voor onze pensioenen dan?

Gevolgen Corona voor pensioenfondsen

Wanneer de beurzen dalen, dan dalen ook de vermogens van de pensioenfondsen. Deze worden namelijk deels in aandelen en obligaties belegd. Een recessie kan daarom betekenen dat pensioenkortingen op korte termijn weer een realiteit worden en dat terwijl we daar net vanaf leken te gaan. Het Coronoa virus maakt beleggers namelijk bang, waardoor veel aandelen verkocht worden. Aandelen waar ook de pensioenfondsen in beleggen.

Wat kunnen pensioenfondsen doen?

Een pensioenfonds belegt breed en via diverse middelen, daarmee kunnen ze schokjes opvangen. Het wordt echter een ander verhaal als er een schokgolf ontstaat zoals de afgelopen dagen het geval is. Hier valt nagenoeg niet op te anticiperen en de fondsen dalen daarop mee met de beurs. Hoeveel ze dalen hangt af van het volume dat ze uit hebben staan en hoe snel ze hebben kunnen reageren. De grote vraag is echter wat gaat de beurs de komende dagen doen en gaat het Corona Virus nog meer schade aanrichten aan de mens en economieën. Een aantal scenarios:

  1. Het virus vermindert en verdwijnt langzaam.
    In dit geval is de kans aanwezig dat ontslagen door tegenvallende resultaten worden voorkomen en dat de producties wereldwijd weer op gang komen. De wereldeconomie krijgt wel een tik, maar zolang dit niet te lang duurt zou een herstel kunnen gebeuren. Het zou ook een kleine recessie in gang kunnen zetten, ofwel een kleine neergang die niet zo diep gaat als we in 2008 gezien hebben. Toen de AEX zelfs rond de 200 punten stond (nu 489). In dit scenario zullen de pensioenfondsen ook snel weer in vermogen stijgen en zou een pensioenkorting misschien nog voorkomen kunnen worden.
  2. Het virus vermindert niet en blijft uitwaaien
    In dit geval kan het zijn dat meerdere regios tijdelijk afgesloten worden, zoals nu ook in Wuhan (China) en Lombardije (Italie) gebeurt. De economie komt in deze regios dan stil te liggen en dat heeft weer een effect op de landelijke en of europese economie. Italie staat namelijk niet bekend om zijn hele stabiele financieel huishouding. Een langdurige crisis zou het land in problemen kunnen brengen. Iets wat we ook een aantal jaren geleden bij Griekenland zagen gebeuren. In dit geval zullen pensioenfondsen forse verliezen maken, wat een pensioenkorting op korte termijn dichterbij brengt.

Wat is pensioenkorting?

Een pensioenkorting is een vermindering van de pensioenuitkeringen, die voortkomt wanneer het vermogen van het pensioenfonds lager is dan het uit te keren bedrag aan pensioen. Dit gebeurt doorgaans wanneer de dekkingsgraad van een fonds langere tijd onder de 104 procent ligt. Weten hoe uw pensioenfonds er voor staat. Kijk dan hier:

ABP
PFZW
PMT
PME
BPFbouw

 

Geld laten groeien