Bij Pensioen Vergelijken leggen we u graag uit hoe zaken werken en wat de meest voorkomende misvattingen zijn bij complexere financieel producten. Kijk hier als u meer Wilt weten over Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen vergelijken.

Verschil inkomensverzekering vs AOV verzekering?

De vraag wordt wel eens gesteld, maar er is geen verschil tussen de benaming inkomensverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering ook wel de AOV verzekering genoemd. De verwarring komt waarschijnlijk doordat de naam inkomensverzekering een andere assosiatie bij mensen oproept, die van inkomenszekerheid verzekeren. Echter dat is het niet. De inkomensverzekering verzekert de verzekeringnemer van inkomen, bij het volledig of deels arbeidsongeschikt raken.

zzp arbeidsongeschiktheid hoe zit het nu?

De meeste Nederlanders die een AOV verzekering kopen, zijn zelfstandigen. Hard werkende Nederlanders die niet in loondienst zijn en zelf hun eigen broek ophouden met hun eenmanszaak of vof onderneming. Om hen te beschermen tegen inkomensverlies, wanneer er onverwachts iets gebeurt is er de zzp arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Verplichtte zzp arbeidsongeschiktheidsverzekering?

In de laatste berichtgeving rondom het pensioenakkoord, stond een sterke wens om voor zelfstandigen de AOV verzekering te verplichten. Op dit moment is slecht 20% van de zelfstandigen hiervoor verzekerd, dat zou betekenen dat 80% dit binnenkort moet gaan doen. Via ons nieuws onderdeel houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen hierover. De kans dat deze verzekering verplicht gaat worden binnen een aantal maanden / jaar is groot.

pensioenopbouw

Wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten!

Wanneer u overweegt om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, dan is het verstandig goed te vergelijken. Zo zorgt u ervoor dat u de juiste verzekering afsluit voor het juiste bedrag. Een aantal belangrijke overwegingen die u op voorhand al voor uzelf kunt opschrijven zijn:

  1. In het geval dat ik volledig arbeidsongeschikt raak, heb ik dan voldoende eigen vermogen om mijzelf in levensonderhoud te voorzien?
  2. In het geval dat ik deels arbeidsongeschikt raak, heb ik nog andere vaardigheden waar ik op kan terugvallen zoals administratieve vaardigheden, computer vaardigheden of consultancy vaardigheden die ik nog wel kan uitvoeren? Dit laatste is belangrijk, omdat uw risico op volledig inkomensverlies lager is.
  3. Wat zijn mijn woonwensen en uitgaven. Wanneer u weet hoeveel kosten u maandelijks heeft en kunt inschatten hoe deze mogelijk kunnen ontwikkelen in de toekomst. Kunt u deze kennis meenemen in uw beslissing.
  4. Wil ik mezelf 100% verzekeren of een deel? Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kunt u namelijk zo afsluiten dat u volledig verzekerd bent van het inkomen waar u uzelf voor verzekerd of een deel daarvan.
  5. In het geval dat u een partner heeft. Kan uw partner het hoofdinkomen overnemen met zijn/haar werk en carrière, in het geval dat u arbeidsongeschikt raakt?
  6. Hoe hoog is het risico op arbeidsongeschiktheid in mijn vakgebied? Dit kunt u opzoeken en toetsen, vaak is hoe hoger het risico, hoe verstandiger de keuze voor een vorm van AOV verzekeren. In de bouw is bijvoorbeeld het risico hoger, dan bij een administratie onderneming.
  7. Wanneer kunt u met pensioen en of krijgt u AOW? Weten wanneer u zoiezo vast en terugkerend inkomen heeft is belangrijk bij uw keuze. Deze andere inkomstenbronnen nemen dan namelijk de inkomensstromen over.
  8. Heeft u een lijfrenteverzekering en of zzp pensioen? Dit zijn andere vormen van pensioen dan AOW en werkgeverspensioen, ze kunnen ook op andere momenten uitkeren. Weet goed hoe u er financieel voor staat.
  9. Heeft u nog oude pensioenpotjes over? Via mijnpensioenoverzicht kunt u namelijk controleren of u in uw werkende leven toch nog ergens extra pensioen heeft opgebouwd.